Kremlinul a reacționat vineri după declarațiile președintelui Biden, care a precizat că este dispus să discute cu Putin, cu condiția ca acesta să își retragă trupele din Ucraina. Mai exact, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a refuzat soluția de „compromis” propusă de președintele SUA, motivând că „Putin a fost, este şi rămâne deschis contactelor şi negocierilor, dar refuzul Americii de a recunoaşte teritoriile anexate ca fiind rusești împiedică găsirea unui posibil compromis.”
Războiul din Ucraina a ajuns vineri la ziua cu numărul 282. Negocierile ruso-ucrainene, vehiculate tot mai des într-o perioadă, sunt tot departe de a se concretiza.
„Biden a spus de facto că negocierile vor fi posibile numai după ce Putin va părăsi Ucraina”, ceea ce Moscova „evident” că respinge, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, citat de Reuters. „Operaţiunea militară continuă”, a mai adăugat el, potrivit sursei citate.
Preşedintele SUA Joe Biden a declarat joi că este pregătit să discute cu Putin dacă şeful de la Kremlin căuta o modalitate de a pune capăt războiului dar că Putin nu a indicat încă acest lucru.
„Preşedintele Federaţiei Ruse a fost întotdeauna, este şi rămâne deschis negocierilor pentru a ne asigura interesele”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov.
„Cel mai preferat mod de a ne atinge interesele este prin mijloace paşnice, diplomatice. Putin a fost, este şi rămâne deschis contactelor şi negocierilor”, a insistat el.
Mai mult, Vladimir Putin a spus că nu regretă că a lansat ceea ce el numeşte „operaţiune militară specială” a Rusiei împotriva Ucrainei, prezentând războiul „ca un punct de cotitură când Rusia în sfârşit s-a ridicat în faţa unei hegemonii arogante occidentale după decenii de umilire în anii de la căderea Uniunii Sovietice în 1991”, aminteşte Reuters.
Ucraina şi Occidentul spun însă că Putin nu are nicio justificare pentru ceea ce ele prezintă drept un război de ocupaţie în stil imperial. În plus, Ucraina declară că „va lupta până când ultimul soldat rus va fi dat afară de pe teritoriul său.”
Aproape șase milioane de oameni din majoritatea regiunilor Ucrainei nu au electricitate, a declarat miercuri seara președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
Miercuri, serviciul pentru situații de urgență al Ucrainei a anunțat că nouă persoane au fost ucise în incendii, după ce au încălcat regulile de siguranță în încercarea de a-și încălzi casele, în contextul în care atacurile rusești asupra centralelor electrice ucrainene au lăsat o țară întreagă fără acces la energie electrică, termică sau apă potabilă, potrivit The Guardian.
Între timp, Administrația Biden are în vedere o extindere a pregătirii pe care Armata americană o oferă forțelor ucrainene, inclusiv instruirea a până la 2.500 de soldați ucraineni pe lună într-o bază militară americană din Germania, potrivit mai multor oficiali americani.
Dacă va fi adoptată, propunerea ar marca o creștere semnificativă nu doar a numărului de ucraineni pe care SUA îi antrenează, ci și a tipului de formare pe care aceștia o primesc. De la începutul conflictului, în februarie, SUA au antrenat doar câteva mii de soldați ucraineni, majoritatea în grupuri mici.
În cadrul noului program, SUA ar urma să antreneze grupuri mult mai mari de soldați ucraineni în tactici mai sofisticate de luptă.